11 Kasım 2011 Cuma

Kasko Sigorta Sektörünün Lideri

Sigortacıların gündeminde bu yıl da kasko var. Çünkü otomobil satışlarının düşmesi kasko primlerin azalmasına neden oldu. Bir anlamda krizin finanstansonra en çok otomobilsektörünü etkilemesi sigortacıları vurdu.

Özellikle ticari araç grubu satışlarında ciddi düşüşler oldu. Bu da sigorta pazarının büyüme hızım yavaşlattı. Kaskoda sigortalanacak araç sayısını artmayınca fiyat rekabeti de devam etti. Bu nedenle şirketlerin kasko hesaplama tekniğine bakılması gerekiyor.

Çünkü kriz nedeniyle şirketlerin hedeflerine ulaşması zorlaşınca şirketler müşterilerine fiyat rekabetiyle gitmeyi tercih etti. Poliçedeki adet artış hızının düşüşü de prim üretiminde daralmaya neden oldu.

Kasko sigortasında 2007'de 900 TL'nin üzerinde olan ortalama prim, Eylül 2009 sonu itibariyle 750 TL'nin altına düştü. Bu da sigorta sektörün kasko branşından zarar yazmasına neden oldu. 2009'un 9 aylık sonuçlarına bakıldığında sigortacılar kaskodan 210 milyon liranın üzerinde zarar yazdı.

ARAÇLARIN YÜZDE 25'İ KASKOLU

Aralık 2009 itibariyle kasko sigortası poliçesi bulunan araç sayısı yaklaşık 3 milyon 493 bin. Trafiğe tescilli araç adedinin 14 milyon üzerinde olduğu dikkate alındığında, sadece yüzde 25'inin kaşkolü olduğu ortaya çıkıyor. Aslında bu oranın düşük olmasının fiyatlarla ilgisi yok. Kaskoda fiyat rekabetinden şikayet eden sigortacılar, üstlenilen riske orantılandığında fiyatlarının yüksek olmadığı düşüncesinde.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder