19 Ekim 2011 Çarşamba

Kasko Suistimallerinde Cezai Yaptirimlar

Sigorta suistimalleriyle mücadele etmek bütün dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sektörün en mühim konuları arasında yer alıyor. Konuyla ilgili görüşlerini bildiren Generali Sigorta Genel Müdürü Mine Ayhan, sigorta suistimallerini şöyle tanımladı: “Sigorta suistimali kısaca; haksız kazanç elde etmek amacıyla, sigorta şirketinin kararını değiştirecek önemli bir gerçeğin gizlenmesi ya da gerçek dışı bir beyan yoluyla sigortacının, sigortalı tarafından bilerek, kasıtlı olarak aldatılmasıdır.”
Yıllar içerisinde alternatifler oluşturarak artan sigorta suistimallerinin gelişmiş ülkelerde vergi kaçakçılığından sonra en yaygın ekonomik suç olarak değerlendirildiğine dikkat çeken Ayhan, “Bununla birlikte suistimal konusu olayın niteliği, alınan önlemlere göre sürekli biçim değiştirmekte ve bu sebep sigorta şirketlerini, devamlı yenilenen bir mücadele sisteminin kurulması yönünde çalışmaya yönlendirmektedir” dedi.

SUİSTİMALİ GERÇEKLEŞTİREN KARA LİSTEYE ALINIYOR
Yıllar içerisinde sigorta suistimalleri yüzünden hem sigorta şirketlerinin, hem de aracılar ve dürüst sigortalıların büyük zarar gördüğünü belirten Ayhan, suistimali gerçekleştiren sigortalının da çıkar sağlamaya çalışırken önemli zarar gördüğünü kaydetti. Ayhan, “Suistimali gerçekleştiren sigortalılar sadece olayın hukuki boyutuyla uğraşmıyor, aynı zamanda gelecek yıllarda sigorta şirketleri nezdinde ‘asla sigortalanmaması gereken kişiler’ listesine, yani kara listelere giriyorlar. Şu anda sektörde faaliyet gösteren tüm sigorta şirketlerinin bu mantıkla oluşturdukları ve çok sıkı takip ettikleri listeleri bulunuyor. Şirketimizde de bu konuların takip edildiği hukuk ve denetim birimleri son derece konsantre olmuş bir şekilde eylemleri inceliyor ve sonuçlandırıyorlar. Sigorta suistimalleriyle mücadele eden sistemimiz değişen suistimal biçimlerine karşı sürekli kendini yeniliyor” diye konuştu.
Generali Sigorta’nın sektördeki suistimaller konusundaki hedefinin suistimal gerçekleşmeden, dava konusu olmadan önce, yapılmasına engel olmak ve suç oranını aza indirebilmek olduğunu belirten Ayhan, suistimalin gerçekleşmesinden sonra doğuracağı sonuçlara dikkat çekmenin önemine vurgu yaparken şunları söyledi: “Yıllardır düzenli olarak sigortasını yaptıran dürüst müşterimiz hiç ilgisi yokken bu konudan etkileniyor. Milyon dolarlık yatırımların yapıldığı sigorta şirketleri, büyüklü küçüklü aracı kurumlar etkileniyor. Saydığımız bütün bu değerler aslında milli servetimizin bir parçası, bu zihniyetle yaklaştığımızda bu suçlar neticesinde ülkemize nasıl bir zarar verildiğini görmek ve anlamak daha kolay olabilir.”           
Sigorta suistimalleriyle sistematik mücadelede en önemli dinamiğin sigorta şirketlerinin ve bu mücadeleden fayda sağlayacak tüm paydaşların yapacağı ortak çalışma olduğunu belirten Ayhan, “Test niteliğinde kurulan teknolojik altyapılar, çıkan yönetmeliğin de getirdiği yükümlülükler ve verdiği destekle bu mücadelenin ana araçları olacak. Önümüzdeki dönem suistimal konusunda uluslararası işbirlikleriyle mücadelenin sistematik olarak yürütüleceği bir süreç yaşanacaktır” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder