25 Ekim 2011 Salı

Van'da Sigorta Oranı Yüzde 9

1999’da Marmara Bölgesini vuran 17 Ağustos ve 12 Aralık Düzce depremlerinden sonra, son 12 yılın en büyük depremi 24 Ekim’de Van’da meydana geldi. Depremde, sigortalılık açısından yüzde 9’la Türkiye’de sondan 6’ncı olan Van ve çevresinde büyük hasar yaşandı. Zorunlu depremde ülke genelindeki sigortalılık oranıysa yüzde 27’nin üzerinde. Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Yazıcı, depremin ardından Van’da sigorta ödemelerinin 2 hafta içerisinde başlayacağını söyledi. Van’da poliçe sahiplerinin yüzde 50′sine ödeme yapılmasının beklenebileceğini bildiren Selamet Yazıcı, Van’daki 84 bin konuttan 7 bin 318′inin sigortalı olduğunu ve bunun yüzde 9 sigortalılığa tekabül ettiğini belirterek, “Bu rakam oldukça düşük. Van’daki bu oran, yüzde 15 olan Doğu Anadolu Bölgesi ortalama sigortalılık oranından epey geride” dedi. Depremden en çok zarar gören Erciş’te 1303, Edremit’te ise 1145 poliçe bulunduğunu bildiren Yazıcı, ”Edremit’te konut sayısı daha az olmasına karşın sigortalılık oranı daha yüksek. Erciş’te yüzde 9 olan sigortalılık oranı Edremit’te yüzde 39′a ulaşıyor. Bu, Edremit’teki yeni yapılaşmadan kaynaklanıyor” diye konuştu.

ÖDEMELER İKİ HAFTA İÇİNDE BAŞLIYOR
Bu sene meydana gelen Simav depreminden de bahseden Yazıcı, “Simav’da 1530 poliçemiz vardı, onların 778′ine,  yani yüzde 50’sine ödeme yaptık. O ödediğimiz rakamın hepsi tam hasar değil. Simav depremi için ödediğimiz rakam 6,5 milyon lira. Burada da benzer bir şey beklenebilir, yani Simav gibi yüzde 50′ye isabet etse, 3 bin 500 poliçe eder” dedi. Hafta içinde bölgeye eksper yollanacağını ifade eden Yazıcı, “Van depremi için 2 hafta içerisinde ön ödemelere başlayacağız. Hafif hasarları 2 hafta içerisinde ödeyeceğiz, bir ay içerisinde de diğer ödemeleri yapacağız” şeklinde bilgi verdi.

ORTALAMA ÖDEME 63 BİN LİRA
Selamet Yazıcı, deprem olan yerleşim bölgelerinde sigortalılık oranının arttığını da bildirerek, “Simav’da bu artış yüzde 130 oldu. Türkiye genelinde ise sigortalılıkta yılın ilk 9 ayıda yüzde 10 artış yaşandı. Bunun birkaç puanının Simav’dan olduğunu düşünüyoruz. Bu depremle birlikte sigortalılık oranı bölgede yıl sonunda yüzde 13-14′e çıkar” dedi. Türkiye’de şu anda 3 milyon 570 bin konutun sigortalı olduğunu hatırlatan Yazıcı, ”Bu konutların prim ortalaması 100 lirayken, ortalama teminat ise 63 bin lira. Konut tipine ve yapısına bağlı olarak 150 bin liraya kadar teminat verebiliyoruz. Bu 100 lirayı taksitlendirmek de mümkün. Herhangi bir banka şubesi ya da 17 bin sigorta acentesinden bu sigortayı yaptırmak da mümkün. Maalesef hep erteliyoruz, ihmal ediyoruz” diye konuştu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder