17 Ekim 2011 Pazartesi

Trafik Sigortası nda Düzenleme


Trafik sigortasında yeni dönem!
Trafik sigortasında yeni başlayacak uygulama ile artık alkollü ve ehliyetsiz sürücü kusurlu sayılmayacak. Sigortacıların tüm itirazlarına rağmen Torba Yasa'ya konan bir maddeyle kusurlu, kusursuz trafik kazası geçiren herkes kamu, özel ayrımı olmaksızın istediği hastanede tedavi görecek ve tedavi masraflarının tamamım Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) karşılayacak. Bunun için de trafik sigortası primlerinin yüzde 15'i sigorta şirketleri tarafından SGK'ya aktarılacak.
Bugüne kadar sigorta şirketleri trafik sigortasında tazminat ödemelerini kusur oranına göre yapıyorlardı. Alkollü, ehliyetsiz ya da sigortasız araç kullanarak suç işleyen sürücülerin neden olduğu kazalarda ise şirketler, zarar görenlerin sağlık giderlerini karşılıyor sonra da bu sürücülerden ödedikleri paralan hukuk yoluyla alıyorlardı.
Torba Yasa'da yer alan yeni düzenleme ise, kusurlu kusursuz sürücü ayrımını ortadan kaldırdığı için alkollü, ehliyetsiz ve sigortasız araç kullananlara da herhangi bir cezai yaptırım getirmiyor. Sigortacılar ise, yeni uygulamanın trafik sigortasında ciddi karışıklığa ve haksızlığa yol açacağını savunuyor.
Zararı vatandaşa olacak
Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, alkollü veya ehliyetsiz araç kullanarak kazaya neden olan kişilere, o kazada zarar görenlere yapılan tazminat ödemelerinin rücu edilmesi gerektiğini söyledi. Mustafa Su, bugüne kadar yapılan uygulamanın, SGK tarafından devam ettirilmemesi halinde kusurlu sürücülerin verdikleri zararları sigortacılar ve kusursuz vatandaşların finanse edeceğini belirterek, şunları söyledi: "Trafik sigortasında sigorta şirketleri, sigortalıların üçüncü kişilere kusurlu olarak vermiş oldukları zararları teminat altına almakta ve sigortalının kusuru oranında ödeme yapmaktadır. Ancak yeni yasaya göre, hiçbir şekilde kusur değerlendirmesi yapılmadan, SGK tarafından ödeme yapılacaktır. Oysa sosyal devlet kavramı içinde ele alındığını düşündüğümüz bu uygulamanın sigortacılıkla ilgisi olmadığı gibi; faturası, ödenen sigorta primine göre aracını dikkatli kullanarak kaza yapmayan, kurallara uygun hareket eden kusursuz vatandaşlara ya da bu farkı primlere yansıtamayacak sigortacılara çıkacaktır."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder